Den flygande holländaren

Nyss hemkommen från MB och bio. Tillsammans med Fia har jag sett filmen om Cornelis Wreeswijk , holländaren som blev svensk nationaltrubadur men aldrig svensk medborgare. En gudabenådad poet och låtskrivare och ett otroligt  geni men ack vilket sorgligt levnadsöde. En artist som inte alltid gick de rakaste vägarna, som ofta provocerade med sina bitska texter och åsikter, men som hela tiden blev mer och mer älskad av den mest skiftande publik.  Tror jag ska köpa ett samlingsalbum med hans låtar, tycker mycket om hans underfundiga och beskrivande texter.

Yllet har fyllt två år och vi hade födelsedagskalas hela dagen. Överst på önskelistan stod en ”häst” och det fick bli en variant som gungade. Mormor och morfar kommed ett stor paket och när hästen plockades upp såg Yllet först lite skraj ut men efter ett tag så vågade hon. Hästen kunde låta också när man nöp den i örat.

Jag hade bakat ”smörgåsbörsar” som vi fyllde med kyckling, grönsaker och dressing innan det blev dags att hugga i på tårtan.

”Yllets smörgåsbörsar med solrosfrön”

Ca 20 st

5 dl vatten

50 g jäst

1/2 dl matolja

1 msk sirap

ca 13-14 dl rågsikt

till pensling:

ägg

solrosfrön

Lös jästen i fingertempererat vatten. Tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt jäsa ca 30 min. Knåda degen med ev mera mjöl så den blir kladdfri. Dela i 20 bitar. Rulla till en boll och kavla ut till en rundel. Pensla med olja och vik dubbel. Lägg ut på plåt och låt jäsa under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö solrosfrö över. Grädda i 225-250 graders ugnsvärme tills de fått fin färg. Låt svalna under duk.

Öppna bröden försiktigt och stick in ost-, skink-skivor. Fortsätt med färskost eller keso och fyll på med frukt- och grönsaksskivor, groddar,svamp,ruccola och annat gott.

Ute är det – 20 grader, bet rejält i näsan när vi vandrade hem från bion. Ubbe hade gjort upp i eld i öppna spisen så vi blev snabbt varma. Lägger in en sommarbild och minns en härligt varm sommardag under husvagnssemestern. Bembem, Sköna bönan och Yllet som badar i havet. 

Snart är vi där igen!

Går faktiskt fortare än man tror.

// V

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s